Gavez- najbolja bilka- za zglobove- reumatizam- kosti

Mislim da je gavez jedna od top 10 biljaka koju trebamo imati kod kuće.

To je korov o kojem se ne treba brinuti, dovoljno ga je jednom pri saditi i imat ćeš ga zauvijek. Može se naći svugdje u prirodi ali kod mene nije ga bilo, zato sam gavez prenjela u svoj vrt i već godinama ga imam i godinama već pravim kreme od njega, uglavnom za svoju obitelj i nešto za prodaju onima koji znaju da se bavim i biljem, time se bavim  više kao hobi…

Kada dođe proljeće moji prozori su puni tinkturama i uljima u kojim se kiseli bilje.

  Dali znate da možete pomoći svojim zglobovima, kostima, uganućima, iščašenju. Ako su vam zglobovi bolni, slabo pokretljivi nemojte biti lijeni utrljajte tinkturu od gaveza svaki dan, osjećat ćete kako se stanje poboljšava. Isto tako od listova gaveza kad ih operemo i koristimo kao toplu kašu stavljamo na zglobove ili uganuća, iščašenja, već pri prvom stavljanju pomaže, listove možete koristiti i u kupki tko ima reumatske bolove, kostobolju…

Nekoliko recepata kako gavez iskoristiti:

Kašasti oblozi sa suhim korijenom gaveza:

Suhi korijen sameljemo u kašu, u tu kašu ulijemo malo vrele vode i par kapi ulja, može obično, namažemo na gazu i toplo stavimo na bolno mjesto i zamotamo zavojem, tako možemo i lišće.

Oblozi od lišća:

Listovi se opare i topli stave na oboljelo mjesto.

Oblozi od svježeg lišća:

Operu se, razvaljaju na dasci da puste svoj sok, stavimo na bolno mjesto i zamotamo zavojem (ja obično stavljam tanku foliju da mi drži duže vlažnost pa zavoj, tako činim nekoliko puta da mi brže djeluje, poslije nastavim samo sa zavojem)

Kupka za cijelo tijelo

500g svježih ili suhih listova gaveza namoči se preko noći u hladnoj vodi 5,6 litara, idući dan to se zakuha (ne kuhati već zakuhati) odmah skinuti s vatre i tu vodu dodati  vodi za kupanje.

Tinktura od gaveza

Korijenje oprati očistiti četkom, sitno narezati napuniti bocu, preliti čistom rakijom (šljiva,loza, votka), rakija mora prekrivati korijenje, staviti na toplo ili na sunce 14 dana (ja uvijek držim dulje, cijelo ljeto ili do upotrebe)

Mast od gaveza:

 4 do 6 korjenova gaveza oprati, izribati, sitno narezati

250g masti sve zajedno kratko prepržiti

Ostaviti preko noći, idućeg dana se zagrije procijedi kroz gazu i istisne, mast se može koristiti mjesto kašasti obloga. Za liječenje rana jako je dobra i potrebna.

Dodala bi još da ja obično pravim kremu od gaveza s maslinovim uljem. Korijen gaveza jako usitnim stavim u bocu i prelijem maslinovim uljem i to ostavim cijelo ljeto na toplo ili na sunce zatim procijedim i u zagrijano ulje stavim vosak npr. na pola litra ulja stavljam oko 40 g pčelinjeg voska. Kad se to sve rastopi izmiješam i ulijem u pripremljene kutijice. Kreme čuvam u frižideru.

%d blogeri kao ovaj: