Proljetna sadnja luka-kako doći do svog sjemena

Luk je biljka snažnog okusa koji se razlikuje od podneblja gdje se sadi npr. ako se uzgaja u području blage klime on je slađi. Zatim zbog štetnika i bolesti ne uzgaja se uvijek na istom mjestu, to važi za sve povrće koje sadimo (valja nam „kružiti“ po vrtu). Uz luk uvijek sadim mrkvu i češnjak  jer njen miris tjera lukovu muhu a miris luka tjera mrkvinu muhu. Možemo ga saditi iz lučice ili iz sjemena. Iz lučice znamo kako saditi ali zašto ne i iz svog vlastitog sjemena kad je tako jednostavno ga imati.

Kako da dobijemo svoje sjeme

Kada sam kupovala lučice i sadila ih ne bi dobila ni jedan kuglasti cvijet možda jedan ili dva, ne sjećam se bilo je davno. Kad sam skupljala i sadila svoje sjeme na gredicama mi se počelo pojavljivati dosta stabljika s kuglastim cvatom.

Da bi dobili sa sigurnošću više sjemena, možete učiniti kao i ja što činim već duži niz godina. Sad u ovo proljetno vrijeme (u mom kraju klima je oštra i sadimo tek krajem travnja ili početkom svibnja) uzmem 3 do 4 velike, zdrave glavice i prerežem ih pri vrhu i tako ih posadim (kao na slici gore), plitko prekrijem zemljom. Iz te tri velike glavice može narasti 10-ak stabljika s cvatom. Kada se stvori kugla sa sitnim cvjetićima i kad se pođu otvarati ugledat ćemo sitno crno sjeme, to je znak  da ga možemo brati. Jednostavno odlomimo stabljike pri vrhu zajedno s cvatom i ostavimo ga na neko prozračno tamno mjesto da se suši.

Kad se prosuši skladištiti ga u papirnate vrećice, ja obično koristim kutije od cipela- reciklaža :). Kad dođe vrijeme sadnje ne trudim se previše da očistim sjeme jednostavno kroz ruke izmrvim kuglasti cvat i odmah ga tako sadim. Da bi dobili lijepe lukovice od sjemena, saditi srednje gusto ne pri gusto jer ćete dobiti sitne lučice ako bude pri rijetko imat će te velike glavice.

Još nešto važno kad bude vrijeme zrelosti to bude krajem sedmog početak osmog mjeseca možete znati i po drugom luku koji ste sadili na primjer bijeli ili crni ako se njegove stabljike suše znači vrijeme je i za mali luk (jer je on obično zelen u to vrijeme), tada ga moramo pogaziti, njegove stabljičice trebaju ležati da korijen tj. lučica brže sazrijeva da bude zrela, vadimo ih kad i veliki crveni luk i sušimo nekoliko dana na zraku i čuvamo ih za sljedeću sjetvu. Ne treba mu posebno skladištenje čuvamo ga u papirnatoj kutiji ili u običnim plastičnim gajbama gdje držimo i veliki luk koji koristimo za jelo.

Danas je zemlja puna pesticida, ako imamo svoj vrt potrudimo se da sijemo organski i sadimo svoje sjeme.

%d blogeri kao ovaj: