Sok od trnjine-najljepši sok i jednostavan za napraviti

Pravila sam razne sokove ali ovaj je broj jedan!!

Da bi ovaj sok napravili, treba ga brati poslije mraza, za mene je to idealno. Uberem ga i stavim ga u duboko. Da mraz padne po njemu😁. Bez zezanja možemo i tako. Bitno da smo ga ubrali a pravit ćemo ga kad imadnemo vremena. Od svih sokova što napravim za cijelu godimu ovaj sok se prvi popije zatim ide sok od zove…

Kako ide postupak:

– Očistiti trnjinu, oprati i staviti u duboko da smrzne ako smo brali prija mraza, ako ne onda možete zamrzavanje preskočiti.

-Prokuhati vodu i preliti preko trnjine, bitno je da voda ide preko njih najmanje tri, četiri prsta ili 4,5 cm.

-Ostaviti 24 sata, zatim izliti tu vodu u drugu šerpu, prokuhati je i ponovo vratiti na trnjinu, taj postupak ponoviti pet puta (ne manje nikako, probajte trnjinu nakon četvrtog dana vidjet ćete da su još uvijek kisele)

-Nakon toga pripremiti svoje boce, oprati i dezinficirati ih tako što ćete boce staviti u rernu 1 sat, 90 stupnjeva, čepove prokuhati u vodi i staviti na papirnatu krpu.

-Sok procijediti u čistu šerpu i dodati šećera po želji (ja obično dodajem manje šećera jer više volim da osjetim okus te biljke, na primjer na 5 litara stavljam 3 kg šećera), prokuhati i za to vrijeme pjenu skidati.

-Kad sok provrije odmah ga sipati u vruće boce (vaditi iz rerne jednu po jednu, nikako sve od jednom) i dobro zatvoriti, ostaviti ih tu da se ohlade, bez konzervansa, bez pokrivanja to vam nije potrebno, konzervans vam je šećer a vakumirat će se samo od sebe jer su vruće boce i sok…

-Kad se ohladi ostaviti na tamno mjesto i može vam biti cijelu godinu i duže, to znam po svojim drugim sokovima jer radim isti postupak, po ovom soku ne znam jer mi to još nije doživio:)).

Uživajte u ovom jako lijepom i zdravom soku.

Od njega možete praviti čaj, liker, vino, uz to što je biljka mirisna jako je i ljekovita o tome u nekom drugom postu…

%d blogeri kao ovaj: