Čikovi- ovo je jedan od najjednostavnijih starih recepata nastao iz siromaštva kada se mese moglo jesti par puta mjesečno.
Priprema:
– 200 g brašna
– 300 g krumpira (do 400 g)
– 1 jaje
– sol
Za slani umak potrebno je:
– 1 crveni luk
– 1 čajna kašičica crvene paprike
Za slatku smjesu potrebno je:
– 100 g krušni mrvica
– od 50 do 100 g šećera (zavisi koliko volite slatko)
– oko 30- 50 g maslaca/margarina
Postupak:
– Krumpir skuhati (da brže bude gotov možete na kockice ili ploške) i prešom za krumpir smrvite krumpir ili izgnječiti malo ohladiti i dodati sol, jaje, brašno i zamijesiti tijesto (ako mislite da vam je tvrdo možete dodati 1-2 žlice vode) bitno je da vam se tijesto ne lijepi za ruke.
– Od tijesta napravite valjuške i režite čikove veličine koju želite.
– U lonac uspite vodu, sol i zakuhajte, kad voda proključa smanjite vatru, stavite čikove u vodu i kuhajte 20-tak minuta.
– Za to vrijeme na 3-4 žlice ulja miješati luk do zlatno- smeđe boje, skinuti s vatre dodati crvenu papriku, ocijedite čikove i uvaljajte u ovu smjesu.
(Moji vole malo jaču varijantu, stavila sam više luka i crvene paprike :))
Za slatku varijantu:
– Maslac rastopiti i popržiti s krušnim mrvicama pa dodati šećer (možete dodati malo i mljevenih oraha ili možda cimeta ako volite), u tu smjesu uvaljati čikove i servirati i to je to…dobar tek.
*Dodatak- treća varijanta, možete čikove preliti sa smjesom “rastopljeni maslac u koji ste dodali par žlica vrhnja za kuhanje ili kiselo vrhnje što već volite, dodatno začiniti biberom ili ribanim parmezanom…
Ako vas zanimaju i druga brza jela možete naći na dnu ove stranice u kategorijama kao na primjer ovo jelo…Restani krumpir- pricalica☕ili