Šufnudle/čikovi recept-pricalica

Čikovi- ovo je jedan od najjednostavnijih starih recepata nastao iz siromaštva kada se mese moglo jesti par puta mjesečno.

Priprema:

– 200 g brašna

– 300 g krumpira (do 400 g)

– 1 jaje

– sol

 Za slani umak potrebno je:

– 1 crveni luk

– 1 čajna kašičica crvene paprike

Za slatku smjesu potrebno je:

– 100 g krušni mrvica

– od 50 do 100 g šećera (zavisi koliko volite slatko)

– oko 30- 50 g maslaca/margarina

Postupak:

– Krumpir skuhati (da brže bude gotov možete na kockice ili ploške) i prešom za krumpir smrvite krumpir ili izgnječiti malo ohladiti i dodati sol, jaje, brašno i zamijesiti tijesto (ako mislite da vam je tvrdo možete dodati 1-2 žlice vode) bitno je da vam se tijesto ne lijepi za ruke.

– Od tijesta napravite valjuške i režite čikove veličine koju želite.

– U lonac uspite vodu, sol i zakuhajte, kad voda proključa smanjite vatru, stavite čikove u vodu i kuhajte 20-tak minuta.

– Za to vrijeme na 3-4 žlice ulja miješati luk do zlatno- smeđe boje, skinuti s vatre dodati crvenu papriku, ocijedite čikove i uvaljajte u ovu smjesu.

(Moji vole malo jaču varijantu, stavila sam više luka i crvene paprike :))

Za slatku varijantu:

– Maslac rastopiti i popržiti s krušnim mrvicama pa dodati šećer (možete dodati malo i mljevenih oraha ili možda cimeta ako volite), u tu smjesu uvaljati čikove i servirati i to je to…dobar tek.

*Dodatak- treća varijanta, možete čikove preliti sa smjesom “rastopljeni maslac u koji ste dodali par žlica vrhnja za kuhanje ili kiselo vrhnje što već volite, dodatno začiniti biberom ili ribanim parmezanom…

Ako vas zanimaju i druga brza jela možete naći na dnu ove stranice u kategorijama kao na primjer ovo jelo…Restani krumpir- pricalica☕ili

Svinjski vrat u umaku- pricalica☕

Objavio josipa49

Pozdrav dragi moji čitaoci! Za one koji me ne znaju zovem se Josipa. Velika sam zaljubljenica svega što je prirodno,ekološki prihvatljivo,dobre jednostavne recepte i stvarati nove dječije priče za laku noć... Na ovom blogu naći će te jako lijepih novih dječiji bajki, priča, kratkih i dugih, jednostavne i brze recepte za užurbane mame i recepte od ljekovitih trava...

Komentiraj

Design a site like this with WordPress.com
Započnite