Breskvice su uvijek rado viđeni na blagdanskom stolu, za Božić su ne zaobilazni ukrasni kolačići.
Za tijesto jedan pleh potrebno:
– 2jaja
– 0,5 dl ulja
– 100 ml mlijeka (jedna mala šalica)
– 100 g šećera (jedna mala šalica)
– 3 žlice brašna
– 1 kašičica sode
– 350 g brašna (20 žlica ne velikih)
Za fil potrebno:
– 1 dl ruma (ako volite)
– 3 žlice mlijeka
– 3 žlice pekmeza od marelice
– 100 g mljevenih oraha
– mrvice od izdubljenih breskvica
– 70 g maslaca (ako vam je fil previše suh, možete dodati marelicu ili maslac ili mlijeko)
– 1 žlica kakaoa
Za ukrašavanje:
– ekstrakt jagoda, breskva, kivi (ako volite možete samo jagodu)
– par žlica kristalnog šećera
-2 četkice (ako ćete koristiti samo jagodu za ukrašavanje, onda vam nisu potrebne)
Postupak:
-Izmiksati jaja sa šećerom, postupno dodavati ulje, mlijeko i 3 žlice brašna u koje ste umiješali sodu bikarbonu, poklopite i ostavite na hladno 2 sata.
-Potom dodati ostalo brašno i od te smjese praviti loptice (svaka odprilike da bude jednaka, ako volite male oko 10 g, srednje 15 g, (izvažite da imate uvid kolike će vam biti) nije potrebno zauljiti pleh.
-Pecite dok blago ne porumene na 180⁰C (ako želite da vam ne porumene pecite na manjoj temperaturi ili pokrite papirom za pečenje)
-Izdubite.
-Sjediniti sve sastojke za fil.
-Puniti breskvice i odmah spajati po dvije.
-pripremite 4 zdjele u 3 zdjele uspite nekoliko kapi ekstrakta kivi, breskva i jagoda (u zdjeli gdje je ekstrakt jagode uspite malo više- mala kašičica), u svaku zdjelu dodajte i malo vode, gdje su kivi i breskva dovoljno je 1-2 žlice vode, a za jagode potrebno je malo više da mošete ih potopiti, prvo jednu polovicu okrenite pa drugu polovicu breskve, zatim kistom malo možete dodati boje breskve i kivia i odmah ih zarolajte u šećer i to je to…breskvice na stol :))
Ako vas zanimaju i drugi recepti možete pogledati na dnu bloga u kategorijama, možete naći recepte kao što je ovaj…Sočna pita od višanja-pricalica☕ ili slani recepti …Punjena paprika iz pećnice- pricalica☕…